LG ULTRAWIDE™ QHD IPS HDR TAPASZTALATOK


Budapest, Magyarország / 2021

Tavaly decemberben keresett meg az LG, hogy van egy szuper ultraszéles monitor, amit ki kéne próbáljak és népszerűsítsek a saját felületeimen.

Mivel monitorból egy nem volt elég és sosem fértem el igazán egy darab hagyományos kijelzőn, ezért kapva kaptam a lehetőségen, így már kerek egy éve nálam van az LG UltraWide™ QHD IPS HDR ergonomikus monitor.

A felszerelés igazán gyors és könnyű feladat lett volna, ha nem lenne a falhoz rögzítve az asztalom, de egy kis ügyességgel sikerült mégis az asztal és a fal közé becsúsztatnom a konzolt és pár percen belül már a legutóbbi fotóimat csekkolhattam.

Egy fotósnak vagy grafikusnak elengedhetetlen a színhelyesség, amit különböző kalibráló eszközökkel lehet tökéletesre hangolni, első dolgom volt tehát, hogy felkerestem a témában itthon az egyik legfelkészültebb barátomat, aki az előző monitorjaimat is kalibrálta, sajnos ez a covid helyzetnek köszönhetően hónapokat csúszott, addig első sorban levelezős-filmnézős, játszós szerepben alkalmaztam másodmonitorként, nagyon élveztem, hogy az univerzális konzolnak köszönhetően álló munkaállomást is ki tudtam vele alakítani és alig vártam, hogy végre élesben is használhassam fotók utómunkájához. Ebben az időszakban jöttem rá, hogy a játékélmény egy ilyen széles képernyővel már-már VR szemüveg szinten belevon a virtuális környezetbe, teljesen elvesztem vele a cyberpunk 2077 világában.

Az UltraWide az általam használt sRGB színteret kiválóan visszaadja, így biztos lehetek benne, hogy a fotóim nyomtatásban és minden más kalibrált monitoron is valósághű, telített színekben jelennek meg.

LG ULTRAWIDE™ QHD IPS HDR. Fotós: Soós Bertalan

A széles kijelzőn kiválóan elférnek a képfeldolgozó szoftverek anélkül, hogy bármelyik ablakuk, vagy paneljük egy millimétert is kitakarna a képből, sőt egyéb programok is láthatóan tudnak futni mellette, így nem kellett másik monitorra átpillantsak amikor youtuboztam egy monotonabb képanyag mellett 🙂

Számomra az LG UltraWide legfőbb előnye a formája és mérete, illetve a tartókonzolnak köszönhető könnyű mozgatás. Egy mozdulattal tudok váltani ülőből álló munkamenetre, ami állítólag sokkal egészségesebb!

Az elmúlt egy év alatt nagyon a szívemhez nőtt a monitor és el sem tudnék már mást képzelni a helyére, ezért végül ragaszkodtam hozzá, hogy megtarthassam!